top of page

composer

Naistenpaivan_konsertti _2024_IG_FB_artistit.jpg

Mukana solistit

Ja kuorot

Anna-Mari Kähärän jo perinteeksi muodostunut Suuri naistenpäivän juhlakonsertti tulee taas!

Kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan jälleen näyttävästi Anna-Mari Kähärän jo perinteeksi muodostuneen naistenpäivän juhlakonsertin merkeissä. Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 9.3. järjestettävässä konsertissa KYN, Philomela ja Ylioppilaskunnan Laulajat yhdistyvät 150-henkiseksi suurkuoroksi. Solistista valovoimaa lavalle tuovat Anna-Mari Kähärän lisäksi Maria Ylipää ja Emma Salokoski. Konsertin muita esiintyjiä ovat näyttelijä-muusikko-aktivisti Elsi Sloan, näyttelijä Ella Pyhältö ja sellisti Ida-Vilhelmiina Sinivalo. Konsertin juhlapuheen tulee pitämään ihmisoikeustyöstään tunnetuksi tullut Ujuni Ahmed.

Suosituksi naistenpäivän perinteeksi muodostunut Anna-Mari Kähärän emännöimä juhlakonsertti järjestetään lauantaina 9. maaliskuuta Helsingin Musiikkitalossa jo kolmatta kertaa.

 

Ainutlaatuinen konsertti juhlistaa kansainvälistä naistenpäivää peräti 150-henkisen suurkuoron ja hienojen solistien kera. Musiikkitalon lavalla nähdään suomalaisen kuoromusiikin kärkeen kuuluvat KYN ja Philomela, johtajinaan musiikkineuvos Kaija Viitasalo ja Anna Gallon. Tänä vuonna kuoroihin liittyy myös Ylioppilaskunnan

Laulajat johtajanaan Pasi Hyökki.

 

Solistista valovoimaa Kähärän lisäksi lavalle tuovat Maria Ylipää ja Emma Salokoski. Ylipää esittää muun muassa suositun Onerva-levynsä lauluja. Lisäksi Ylipää ja Salokoski tulkitsevat duona huhtikuussa ilmestyvän Kauniita piikkejä -levynsä kappaleita. Konsertin muita esiintyjiä ovat näyttelijä-muusikko-aktivisti Elsi Sloan, näyttelijä Ella Pyhältö ja sellisti Ida-Vilhelmiina Sinivalo.

 

-Naistenpäivän suurkonsertti on minulle yksi vuoden kohokohdista. Aiempien vuosien perusteella tiedän, että konsertti on voimakas kokemus sekä yleisölle että esiintyjille. On hienoa, että naistenpäivä on saanut tällaisen jo perinteeksi muodostuneen juhlan, sanoo alusta saakka mukana ollut Maria Ylipää.

- Suuri naistenpäivän juhlakonsertti on mielestäni upea tilaisuus. Olin yleisössä kun konsertti järjestettiin ensimmäisen kerran, ja muistan että olin liikuttunut, ihastunut ja onnellinen. Silloin ajattelin, että voi kun olisin itse saanut olla mukana. Nyt tuo toive toteutuu! Uskon että konsertista on tulossa värikäs, riemukas, herkkä ja kauniskin kokonaisuus täynnä yllätyksiä ja loistavia muusikoita. Tervetuloa mukaan, sanoo puolestaan ensimmäistä kertaa mukana oleva Emma Salokoski.

- Rakastan naisia, ja naistenpäivänä pitäisi olla kaduilla sankoin joukoin vaatimassa naisvaltaisia aloja pois palkkakuopasta. Haluan nähdä mitä Suomelle käy, kun naiset asettuvat yleislakkoon kaikesta palkallisesta ja palkattomasta hoivatyöstä, kommentoi Soundin vuoden 2023 tulokkaana palkittu Elsi Sloan, joka sai viime vuonna myös Jussi -ehdokkuuden vuoden näyttelijätulokkaana Sydänpeto-elokuvasta.

 

Tämän vuoden juhlakonsertissa on luvassa useita kantaesityksiä, ja yhtenä kantavana teemana on yhdenvertaisuus. Kähärän monipuolisista sävellyksistä on koottu ohjelma, jossa kuullaan muun muassa miten perustuslain 6. pykälä soi 150-henkisen kuoron ja Elsi Sloanin laulamana.

 

Uuden sävellyksen on saanut myös Miira Sippolan vapaa käännös vanhasta juomalaulusta Gaudeamus Igitur, joka ylistää tiedettä ja taidetta. Kaikkiaan viiden kantaesityksen lisäksi juhlakonsertissa kuullaan Kähärän musiikkia muun muassa Minna Canthin, L. Onervan, Helvi Hämäläisen, Lenka Hellstedtin ja Anna Greta Widen teksteihin.- Meillä on perustuslaki ja siinä 6.pykälä, joka käsittelee yhdenvertaisuutta:

 

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan". Sävelsin tämän lyhyen hokeman jo aiemmin rasismin vastaiseen Me emme vaikene - mielenosoitukseen laulettavaksi, mutta haluan pitää yhdenvertaisuusasioita

esillä ja sävelsin Naistenpäivän konserttia varten pykälän kokonaisuudessaan. Niinpä Musiikkitalossa 150- henkisen suurkuoro solistinaan Elsi Sloan kantaesittää tämän teoksen. Yleisö otetaan tietenkin mukaan, Anna-Mari Kähärä sanoo.

Konsertin juhlapuheen tulee pitämään ihmisoikeustyöstään tunnetuksi tullut Ujuni Ahmed. Ahmed on puhunut muun muassa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan, ja hänen ja Elina Hirvosen teokseen sekä Ujunin elämäkertaan pohjautuva, viime syksynä Kansallisteatterissa ensi-iltansa saanut näytelmä ‘Tytöt, jotka ajattelevat olevansa yksin’ on ollut suurmenestys.

 

Kähärän intohimona on runojen säveltäminen, ja kuten aikaisempinakin vuosina, nostetaan tälläkin kertaa estradille runous ja sanat. Tervetuloa - on aika juhlia sadoin äänin! Gaudeamus Igiturin sanoin:

 

”Juhlikaamme nyt sillä jos ei nyt niin koska sitten - nyt me elämme!”

 

Ääni on naisten! Suuri naistenpäivän juhlakonsertti

 

Musiikkitalo, Helsinki

La 9.3. klo 18.

 

Lataa mediakuvat täältä

bottom of page